Medarbejdermødet blev afholdt af Flemming Koch. Du kan se eller gense PowerPoint-præsentationen fra mødet her.
Status på besparelsesprocessen
To medarbejdere i ITS har som en del af afværgeforanstaltningerne taget imod frivillige fratrædelser. Der er i den forbindelse fundet besparelser for 1,22 mio.kr ud af de 7 mio. kr., som ITS skal spare.
Derudover er det blevet foreslået af medarbejderrepræsentanterne i ITS Samarbejds- og Arbejdsmiljøudvalg, at ubesatte stillinger tæller med som besparelser. Dette er blevet godkendt af ledelsen, og 2 stillinger er derfor blevet nedlagt som konsekvens – 1 i Sekretariatet og 1 i Anvendt It og Udvikling.
Således er tallet kommet ned på 10 medarbejdere, der skal videre i deres karriere.
De overordnede principper i udvælgelsen af de medarbejdere, der ikke længere skal være i ITS, har for det første været, at der er fokus på kerne-it. Det har dog ikke været muligt udelukkende at spare på andre medarbejdergrupper.
For det andet kører det efter en plan-build-run-inspireret model, der skal sikre, at ITS kan understøtte alle 3 dele.
Tidsplan
Tirsdag den 15. november vil de berørte medarbejdere modtage en mail med nærmere instruktion. Derefter vil en 14 dages partshøringsperiode træde i kraft. Efter partshøringen vil de egentlige afskedigelser blive sat i værk, såfremt situationen ikke er ændret.
Kl. 8.45 tirsdag den 15. november vil afdelingslederen (Flemming, Michael, Per B, Per H og Torben) udsende en mail til de medarbejdere, der vil blive berørt af den påtænkte uansøgte afsked. Når medarbejderne har bekræftet, at de er indkaldt til samtalen, vil ledelsen sende en mail ud til alle medarbejdere om, at de berørte medarbejdere har fået besked.
De berørte medarbejdere vil blive indkaldt til et møde udenfor ITS i tidsrummet kl. 10-14. Det anbefales at have en bisidder med – men det er ikke et krav. Tillidsrepræsentanten vil være til rådighed i tidsrummet, men bisidderen kan også være en kollega eller et familiemedlem. Tillidsrepræsentanterne kender ikke navne på de berørte medarbejdere. Derfor skal man selv kontakte tillidsmanden, hvis man vil have dem med til samtalen.
Efter d. 15. november
Der er fuld fortrolighed omkring de uansøgte afskedigelser. Hverken ITS-ledelsen, tillidsmænd eller andre må udtale sig om, hvem de berørte medarbejdere er. De berørte medarbejdere må dog godt selv orientere kollegaerne.
Der er individuelle opsigelsesfrister på baggrund af anciennitet i udgangspunktet fra 1. januar 2017. Man fortsætter i sin job frem til udløb – med mindre medarbejderen får et andet job.
Tilbud til påtænkt opsagte ansatte
Der er i forbindelse med de påtænkte opsigelser psykologisk beredskab til rådighed. Derudover er der aftalt tilbud om et Outplacement-forløb, hvor de berørte medarbejdere, i samarbejde med Mercuri Urval, kan få skærpet sine jobsøgningskompetencer.
Ydermere har opsagte medarbejdere ret til at komme til samtaler indenfor hovedområdet, hvis vedkommende er kvalificeret til jobbet. Det er dog stadig op til ansættelsesudvalget at beslutte, hvem der skal ansættes.
ITS efter opsigelserne
Om ca. 3 uger vil der blive afholdt et nyt medarbejdermøde, hvor ITS-ledelsen vil informere om, hvad der skal ske fremadrettet.
Vi skal ikke blot løbe stærkere – der vil være services, der bortfalder.
Der vil ske en række rokeringer som konsekvens af de uansøgte afskedigelser. Det kan dreje sig om op til 40-50 medarbejdere, der vil blive påvirket af rokeringer/ændringer. (Opdateret 14. november da den tidligere formulering var skyld i enkelte misforståelser). ITS-ledelsen vil informere yderligere om dette efter partshøringen.
Spørgsmål og svar
Ritu Frandsen: Er der kommet en yderligere begrundelse for, hvorfor ITS skal spare mere end andre afdelinger?
Flemming: Der er ikke kommet yderligere information om dette. AAU-ledelsen har besluttet, at der skal leveres it-services for 7 mio. kr. mindre.
Camilla Gæraa Larsen: Er der sikkerhed for, at det er 10 personer?
Flemming: Ledelsen er klar til på tirsdag – men før det kan der ikke gives detaljer.
Krestine Pedersen: Hvis en person i indsigelsesperioden får medhold i, at opsigelsen ikke kan gennemføres, skal en anden så opsiges?
Flemming: Som udgangspunkt ja, men det vil være op til AAU-ledelsen at vurdere.
Morten Mortensen: Du nævnte, at der var 3 forslag til besparelser, men fortalte ikke, hvad de var. Kan du løfte sløret for det?
Flemming: Der var blandt andet forslag om at nedlægge nogle ubesatte stillinger, hvilket blev godkendt. De andre kan jeg ikke huske, men de blev ikke godkendt længere oppe i systemet.
Claus Munk: Når vi venter på tirsdag, er der så en periode, hvor vi lukker vores Servicedesks?
Flemming: Det er ikke planen, men jeg vil drøfte dette med Michael.
Flemming afsluttede mødet med at fortælle en personlig historie med pointen, at opsagte medarbejdere skal huske på, at det ikke er dem, der er noget galt med. Beslutningen om besparelser er truffet af den øverste ledelse, og opsigelserne er konsekvensen heraf.