Workshoppen blev, efter forslag fra medarbejderne, gennemført ud fra bogen ”Frisættende ledelse: Kunsten at integrere medarbejdere i ledelsesprocessen”, at styrke samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere. Bogens teori ”fair proces” sætter gang i en højere grad af medarbejderinvolvering i strategier og beslutninger.
Frisættende ledelse som praktisk metode
Fair Proces beskrives flere steder som et nyttigt værktøj til inddragelse af medarbejderne. Eksempelvis her, hvor følgende uddrag også stammer fra.
”Som praktisk metode er frisættende ledelse først og fremmest en procestænkning, der træner ledere til systematisk at designe refleksions- og beslutningsprocesser, der integrerer medarbejdernes viden, tanker og engagement, fx i forhold til problemløsning, planlægning, prioritering og strategiformulering.
Metoden indebærer, at lederen bevæger sig fra en ledelsesposition, hvor man enten beslutter selv eller uddelegerer og trækker sig bort, til en ledelsesposition, hvor man som ledende procesfacilitator rammesætter og orkestrerer integrationen af medarbejdernes perspektiver, tanker og viden.
For medarbejderne indebærer metoden, at de bevæger sig fra en position, hvor de er passive modtagere af instrukser eller dekoblet fra ledelsen træffer beslutninger på uddelegerede områder, og til en position, hvor de er i dialog – også kritisk dialog - med hinanden og med deres leder.”
Samarbejdsudvalget har derfor stillet sig selv opgaven, hvordan den frisættende ledelse kan faciliteres og orkestreres på begge sider af bordet – ledere og medarbejdere imellem.
Workshoppens forløb
Workshoppen startede med et kort oplæg af Per Hejgaard om emnet, samt fremvisning af 2 korte Youtube-videoer. Du kan se videoerne her og her.
Derefter snakkede udvalget om samarbejdet op til nu, og om hvordan det kan blive endnu mere frugtbart fremadrettet.
Samarbejdsudvalget delte sig herefter i 2 grupper, der hver skulle arbejde sig frem til forslag til temaer, som kan behandles i udvalget.
Efter gruppearbejdet mødtes de 2 grupper og diskuterede emnerne de var nået frem til. Emnerne spændte vidt indenfor Samarbejdsudvalgets arbejde og dækker både over værdisæt som åbenhed og tillid og mere praktiske tiltag som en ”roadmap” for SU.
For at støtte op om principperne i fair proces udvalgte SU’s formandsteam, bestående af Per Hejgaard og Birthe Riis Kennedy, fire temaer som udvalgets medlemmer skulle prioriterer efter, hvad der først skal arbejdes med i SU.
De fire temaer er:
- Fra SU til Kurs, Koordinering og Commitment
- Strategisk Output
- Værdier i SU
- Roadmap – drøftelser i god tid
Medlemmerne af samarbejdsudvalget stemte herefter om, hvilket af emnerne der skulle arbejdes med først. Emnerne står ovenfor i den prioriterede rækkefølge. Merete Lyngdrup Madsen, Morten Binderup-Ernstsen og Poul Grønkjær meldte sig som arbejdsgruppe til at udfolde det første emne ”Fra SU til Kurs, Koordinering og Commitment”.
Hvis du er nysgerrig efter mere information, er du altid velkommen til at kontakte medarbejderrepræsentanterne i SU.